Kategoriat
Uncategorized

2014 – 2015

Tarkoituksenani oli kirjoittaa legendaarinen ”vuosiyhteenveto” jo syksyllä harjoituskauden vaihtuessa, mutta laiskuus otti selkävoiton ja näin ollen pidetään tämän osalta vanha tahti päällä (2013, 2012) ja runkona edellinen sepustus.

Tämäkin kausi oli puhtaasti pyöräilyä ja missään vaiheessa en haaveillut yhdestäkään juoksukilpailusta… tai ehkä vähän vitosen maantiekisasta. Harjoittelun osalta vuosi onnistui todella hyvin. Yhtään nollaviikkoa ei mukaan mahtunut, eli sairaudet ja loukkaantumiset eivät häirinneet kovinkaan pahasti. Joku flunssan tapainen matkalle mahtui, sekä yksi nilkan nyrjähdys. Todellisuudessa kyseessä oli pahempi vamma, kuin vajaan viikon mittainen harjoittelutauko antoi ymmärtää. Voi olla, että jalka olisi parantunut nopeammin enemmällä levolla, mutta siinä vaiheessa kautta ei vaan malttanut. Keliolosuhteiden puolesta vähäluminen talvi mahdollisti hyvin lajiharjoittelun ja siihen päälle sain alkuvuodelle vielä hyvän salitreenijakson. Ja oli se harjoitusvastuskin kohtalaisella käytöllä talven ajan.

Sitten harjoittelutunteihin. Vuoden ensimmäinen neljännes 82,5 pyöräilytunnilla oli määrällisesti lähes 20 tuntia vuoden takaista enemmän, vaikkakin tuohon sisältyi pyöräilylaiska helmikuu. Etuajassa oleva kevät korjasi tilannetta ja maaliskuulle tulikin ahkeroitua tuplasti edellistä vuotta enemmän.

Seuraavalla neljänneksellä viihdyin pyörän päällä kokonaiset 20 tuntia edellistä vuotta vähemmän (128,5 h). Tuo selittyy yhdellä totaalisella pyöräilyvapaalla lomaviikolla, nilkan aiheuttamalla pakkolevolla sekä vuotta aikaisemmalla ”kuntopiikin” tavoittelulla ja harjoittelun keventämisellä.

Kolmannella neljänneksellä (145 h) ajettiin taas edellistä vuotta enemmän. Tähän vielä vuoden viimeinen neljännes päälle (69 h) ja pienellä päässälaskulla vuoden ajotunnit asettuivat noin 425 tuntiin, eli tappiota tuli edelliseen vuoteen viisi tuntia.  Kokonaisuudessaan kaikki lajit huomioiden saan laskettua harjoituspäiväkirjasta tunteja 477, joten ehkä sittenkin plussaa edelliseen vuoteen juurikin viiden tunnin verran. Kiitos loppukauden juoksulenkkien. Kehitystä se on pienikin sellainen. Ja nuo tunnit on edelleenkin rehellistä hikiliikuntaa, venyttelyt ym. tukiharjoitusmuodot tulee tehtyä ilman pöytäkirjamerkintöjä.

Korso XCO

Kilpailullisesti vuoden saldo oli kymmenen starttia ja kahdeksan kertaa maaliin. Onnistumisten puolelle menee 1) yleisesti ottaen se, että sain itseni kymmenen kertaa lähtöviivalle, 2) maaliin pääsemisen raskaassa Taivassalon kisassa sekä 3) Korson XCO:n harrastesarjan voitto. Pettymysten puolelle taas 1) Tahkon keskeytys heti alkumetreillä, 2) väsähtäminen Jämillä ja ehkä myös 3) se, että odotin kyllä itseltäni loppukauteen vähän parempia suorituksia.

Vuosi sitten nimesin seitsemän kisaa ”voisin ajaa” kategoriaan ja näistä osallistuin viiteen ja kuudenteenkin olin ilmoittautunut (Nurmijärvi), mutta se jäin nilkan takia ajamatta. Vuelta Vantaa oli sitten listan ainoa kisa, johon osallistuminen ei loppujen lopuksi kiinnostanut pätkääkään. Näinpä sitten kausi muodostuikin alkuperäisen listan viidestä kisasta sekä viidestä kauden aikana omaan kisakalenteriini syystä tai toisesta valikoituneesta kisasta.

Ja tässäpä ne kauden startit vielä kertaalleen listattuna:

2013 ajoin yhden XCM cupin kisan ja tällä suorituksella tuli M40-sarjassa 40. sija. Tälle vuodelle cupin kisoja tuli kierrettyä viisi ja sijoituskin oli tällä kertaa 11.

Ja sitten perinteinen pohdinta vuodelle 2015. Harjoittelu on tietenkin jo täydessä vauhdissa ja toki parempaan tässä suoritusyhteiskunnassa pitää pyrkiä. Tavoitteena on ajaa vähintään sama määrä kisoja kuin viime vuonna, mutta mitään ns. pääkisaa en ole vielä päättänyt. Periaatteessa se voisi olla taas Tahko, mutta jotenkin menneen vuoden pettymys v*****aa sen verran, että en välttämättä edes Savon suunnalle lähde ajamaan. No alustavassa ohjelmassa se on, mutta katsotaan. Ja jos maraton cupia ajetaan niin kuin ennenkin, tavoitteena voisi olla tällä kertaa vähintään kuusi starttia, jolla irtoaa se kultainen muistolätkä 🙂

vuoden treenit 2014

Harjoitusmäärä tuskin nousee nykyisestään.  Jollakin tavalla pidän 500 tuntia järkevyyden rajana ja sitä suurempi määrä alkaa jo vaikuttamaan muuhun elämään negatiivisesti. Tuntijako pysynee myös saman suuntaisena kuin 2014. Ylivoimaisesti suurin osa treenistä tulee edelleen pyörällä, mutta varmastikin tässä talven aikana myös juoksulenkkejä mahtuu ohjelmaan, kun ne lenkkaritkin on taas pitkästä aikaa kaapin perukoilta löytyneet. Ja tehoruuvia kiristän myös tälle vuodelle muutaman pykälän.

Loppuun vielä vuoden takaiset käppyrät (2013) päivitettynä viimeisimmillä vastaavilla (2014)…

Jos vuosi 2013 oli ”suurta” painonpudotuksen aikaa, oli vuosi 2014 ylläpitoa ja pientä sahaamista…

2014
2013

Harjoitustunnit per viikko. Jotenkin tuossa vuodessa 2013 näyttäisi olevan enemmän yritystä, mutta yksi kaavio ei kerro koko totuutta…

2014

2013

Ja viimeiseksi taas epämääräinen kuvaaja rasituksesta, kunnosta ja väsymyksestä… Ehkä tuosta violetista viivasta kuitenkin näkee milloin on harjoiteltu paljon ja milloin ei. Kuvaajassa on mukana ainoastaan maasto- tai maantiepyörällä tehdyt harjoitukset (myös harjoitusvastuksella). Sinänsä tämä kuvaaja on epätieteellinen, koska välillä suoritusten rasittavuus on mitattu wattimittarilla ja välillä sykemittarilla, mutta jotakin suuntaa se antaa. Ja silloin kun tuo keltainen viiva/alue on tehnyt syvän kuopan niin kyllä se kehokin on samoihin aikoihin ”huutanut” apua hetkellisen ylirasituksen takia.

Ehkä kuitenkin tuo alempi kuva (2013) kertoo miltä harjoittelu, rasitus ja kunnon kehittyminen näyttää tähdätessä ainoastaan yhteen yhteen kisaan ja yleensäkin kauden kisamäärän ollessa ainoastaan kolme! Ja ylempi (2014) kertoo taas miltä tällaisen nöösin kuntoilijan kausi näyttää, kun siihen mahtuu kymmenen starttia ja sitä kautta kisat pitää ottaa huomioiminen myös harjoittelun kokonaisrasituksessa.

2014

2013

 Siinäpä oli vuosi 2014 ja nyt vaan harjoitusintoa puhkuen kohti alkanutta vuotta 2015…

Tammikuu – missä lumi?
Helmikuu – talvi?

Maaliskuu – lunta!
Huhtikuu – matkailua
Toukokuu – kisakausi avattu
Kesäkuu – Tahko
Heinäkuu – pyörä pääsi hotellimajoitukseen
Elokuu – Jämi ja väsyneet jalat
Syyskuu – Luukki
Lokakuu – sisäharjoittelukausi alkaa
Marraskuu – Ei jaksa!
Joulukuu – lunta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s