Kategoriat
harjoittelu pyöräily Tekniikka

Bkool

Heti alkuun… olen ehkä aavistuksen jälkijunassa ko. laitteen osalta, koska monella muulla savolaisella heimoveljellä tai lähes sellaisella ko. laite on ollut käytössä jo toista vuotta, mutta aina ei pysty olemaan se öörli böörd… ja tästä luonteva siirtymä varsinaiseen tarinaan…

Viimeisin hankintani pyöräilyn osalta on Bkool Pro harjoitusvastus. On kai luonnollista, että n+1 pyörän lisäksi tallissa pitää olla myös harjoitusvastuksia monikossa. Vilpitön pyrkimykseni on kyllä päästä eroon vanhemmasta vastuksesta, mutta tavaralla on vaan tapana jäädä nurkkiin pyörimään.

Vajaa pari vuotta käytössä on ollut Elite RealAxiom CT ja enpä ole ollut siihen liiemmin tyytymätön. On toiminut silloin kuin pitää ja toimimaton ei ole ollut kertaakaan. On yhdistettävissä tietokoneeseen (PC) ja sitä kautta pääsee tekemään omia harjoituksia tai ajamaan valmiita reittejä. Ja taitaa siellä olla mahdollisuus ajaa virtuaalisesti muiden Elite/RealAxiom kuskien kanssa, tosin testaamatta on jäänyt, kun en usko kaikkien olevan samalla viivalla. Ainakin itselläni rengas vaikuttaa uskomattoman paljon RealAxiomin näyttämiin watteihin. Verrattuna Powertapin ”referenssiarvoihin” Contin maantierengas vetelee hurjasti suurempia watteja, Bontragerin gummi matalampia ja Eliten oma trainerirengas on lähimpänä totuutta (jos nyt +/- 20 wattia tarkoittaa sitä). Eiköhän näiden rengaskikkailujen lisäksi virtuaalikisoissa ole muitakin mahdollisia ”dopingeja” käytettävissä. Tiedä vaikka joku kyykyttää muita viritetyllä sähköpyörällä.

Mielenkiinto RealAxiomin ohjaamiseen PC:llä hiipui vähitellen, kun Macbook käyttäjänä ei enää yhden ylimääräisen Windows-koneen pyörittäminen kiinnostanut, joten viime talvena harjoitusvastuksen tehonsäätö tuli suoritettua ohjainyksiköllä manuaalisesti. Ja harjoitusdatan olen aina kerännyt Powertapin & Garmin Edgen avulla, joten eipä tuosta pc-softasta mitään lisäarvoa enää tullut. Niinpä, taidan vetää juuri itseäni kunnolla pussiin, koska kohta alan kehumaan Bkoolia juurikin tuon tietokoneliitännäisyyden takia mutta silloin puhutaankin OS X yhteensopivasta softasta 🙂

Nyt uutta sisäharjoittelukautta startatessa huomasin taas tarinaa Bkoolista (fillarifoorumi, Fat Tired, jne…) ja laite alkoi kiinnostamaan. Vaikkei tuo Elitekään mikään mahdoton ole johtojen osalta, Bkoolin langattomuus kiinnosti, kuten myös OS X yhteensopivuus. Seuraavaksi hankintaprosessissa pitää aina tarkastaa sanooko DC Rainmaker mitään? Ja löytyihän sieltä tuotearvio, tosin pari vuotta vanha. Mutta myös uusimmasta laiteversiosta on tarinaa. Vuosien varrella en ole varmaankaan ostanut mitään merkittävää pyöräilyyn/juoksemiseen liittyvää laitetta lukematta siitä ensin DC Rainmakerin sivuilta. Nopeasti mieleen tulee Forerunner 310XT, 920XT (makukysymys, onko tämä hankittu vai ei, kun tilaus on vetämässä, mutta toimitus vaan viivästyy ja viivästyy ja viivästyy… ja tästäkin joskus myöhemmin lisää), Edge 800, Edge 510, Vivofit, PowerTap… onhan niitä.

Eli tässä vaiheessa hankintapäätös alkoi olemaan taputeltu. Sitten alettiin etsimään halvinta hintaa. Viritelmiä hakukoneeseen ja siihen päälle tutut verkkokaupat. Lopputuloksena laite tuli ostettua lähimmästä kivijalasta, eli aina ei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Joten autolla kauppaan ja viidessä minuutissa ulos. Siitä sitten kotiin, vanha harjoitusvastus pakettiin ja uusi paikoilleen.

Pientä ihmettelyä ja ensimmäinen kolmen vartin testilenkki. Onneksi laitoin vahingossa asetuksiin solo mode -täpän päälle, joten testilenkistä ei tullut live-kisaa.

Seuraavan lenkin alussa sain jumpata ant+ yhteyksiä ja loppujen lopuksi harjoitusvastus löytyi yhden kannettavan ja kahden harjoitusvastuksen uudelleenkäynnistyksen sekä yhden usb-portin vaihdon jälkeen… tosin myöhemmin tajusin ongelman olleen siinä, että ant+ usb-dongle oli kiinni hdmi-portin vieressä. Ilmeisesti hdmi-signaali sitten häiritsi ant+:n toimintaa.

Tällä toisella lenkillä solo mode asetus oli otettu yhtä vahingossa pois kuin edellisellä kerralla laitettu päälle, mutta taaskaan en onneksi saanut ketään kaveria muuttamaan pk-lenkkiä vauhdikkaammaksi väännöksi. Huomasin kyllä jonkun kirjautuneen samaan sessioon ja poistuneen heti (kun ajo oli jo käynnissä).

Kolmannella lenkillä laitteen ja softan toiminta alkoi olemaan jo tuttua ja tällä kertaa kaikki meni hyvin 63 minuutin ajan, kunnes sovellus päätti kaatua pyytämättä ja yllättäen. Oikeastaan ei edes v********t, kun Edge tallensi tuttuun tyyliin harjoitusta ja tuossa vaiheessa harjoitusta oli jäljellä enää muutama kilometri. No jäipä sitten harjoitus tallentumatta Bkooliin ja takaraivoon jäi kytemään ajatus ei niin soivasta pelistä. Päätin kuitenkin lukea vielä ohjeet ja sieltä löytyi mainintaa epäyhteensopivuudesta Garminin ant+ -donglen kanssa. Se tuossa kannettavassa on kiinni ollut, kun joskus sen siihen laitoin enkä sitten ajatellut tikuissa olevan eroa. Myös kaikki Garminin softat pitäisi olla sammutettuna Bkoolia käytettäessä, mutta kaatumishetkellä käynnissä oli Garmin Express. Enpä tiedä onko noilla mitään merkitystä, mutta annetaan Bkoolille vielä yksi mahdollisuus.

Vielä en ole päässyt vertaamaan tarkemmin Bkoolin ja Powertapin näyttämiä watteja tiedostomuodossa, mutta harjoitussession aikana olen huomannut, että tasaisella ajettaessa Bkool näyttää aavistuksen alhaisempia lukemia, mutta loivassa nousussa watit ovat aika lailla samat. Alamäessä taas Bkool näyttää >20 w pienempiä lukemia. Keskitehot olivat viimeisimmällä lenkillä vajaan tunnin kohdilla Bkoolissa 7 wattia pienemmät, joten näiden havaintojen perusteella wattien tarkkuus näyttää riittävän hyvältä.

Näissä tunnelmissa odottamaan sitä neljättä ja ratkaisevaa lenkkiä…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s