Kategoriat
kilpailu pyöräily

Pirkka MTB, XCM maratoncupin finaali

Pienellä viiveellä kauden viimeinen kisaraportti. Eli tulihan se maratoncupin finaali sitten ajettua, vaikkakin edeltäneellä viikolla yritin kehittää vaikka mitä tekosyitä. Ei auttanut, koska vuoden viimeinen kisa on pakko ajaa, muuten se kausi vaan jatkuu ja jatkuu…

Reitistä en kirjoita mitään kummempaa analyysia. Etukäteen en tiennyt siitä mitään muuta, kuin mitä fillarifoorumilta olin lukenut, joten puolisokkona kohti Ylöjärveä ja täysjousto kyytiin. Ensimmäinen kisa-alueella vastaan tullut pyöräilijä kertoi reitin olevan pientä polkua, juurakkoa ja kivikkoa, hidasta ja teknistä. Kiva. Starttiviivalla viisikymppisten Suomenmestari sanoi reitin olevan nopeaa ulkoilutietä ja polkua. Kiva. Todellinen tulkinta vastasi onneksi tuota jälkimmäistä. Olihan siellä Henkkaa lainaten ”mielenvikainen jyrkkä juurakkonousu” ja siihen toiseksi viimeiseen nousuun oli saatu myös yksi juuri aavistuksen ikävälle paikalle. Muuten tuo oli ylä- ja alamäkeä sekä ihan ajettavaa nopeaa polkua. Yhdessä laskussa taisi olla useampi kivi vierekkäin, eli ei mitään mahdotonta.

Kuva: Petteri Pyrrö

Startti ei luvannut taaskaan mitään hyvää ja kaveria lappoi ohi sieltä ja täältä. Ensimmäinen isompi ajoporukka löytyi alkunousujen jälkeen ja siellä rimpuilin 3-tien ylitykseen asti. Tässä vaiheessa hajontaa oli jo tapahtunut ja porukan nopeimmat menivät reilu 50 metriä edellä ja hitaammat tulivat vähän matkaa takana. Tuosta eteenpäin mentiin polkuosuuksia joskus joku muu edellä ja aika paljon itsekin vedin (kisan vahvin hetki sattui tänne). Näillä polkuosuuksilla tuntui olevan tällä kertaa käänteinen jojo-meininki, välillä tein eroa ja kohta takaa tultiin taas sellaisella ryminällä kiinni. Taisi olla joku innokas nuorempi kuski, joka jäi aina helpommalla polulla, mutta veti ns. vähänkin teknisemmän pätkän isoa kovaa. Jossain vaiheessa päätin siirtyä jonon jatkoksi ja annoin nuorempien tehdä vetotyöt.

Niinpä sitten 18,5 km kohdilla alkoi tapahtumaan. Taidettiin tulla vähän isommalta tieltä polulle ja yhtäkkiä edessä oli pientä kasan yritystä. Juniorit olivat iskeneet yllättäen jarrut lukkoon ja kolmantena tullut suoritti peräänajon. Itse neljäntenä vältin kolarin nippanappa. Pari kaveria tuli vielä perästä ja jatkoivat polkua eteenpäin ja sinne meikäkin lähti ihmetellen tapahtunutta. Puoli kilometriä myöhemmin edellä ajaneet tajusivat, että tästähän me ollaan jo kerran menty, eli harhateillä oltiin. Äkkijarrutuksen tehneet juniorit huomasivat heti ajaneensa harhaan, mutta eivät sitten ääneen muille kertoneet mitään. Ehkä iän myötä mukaan tulee sitä reilua maastopyörämeininkiä.

Vähän se tunnelmaa latisti tulla omia jälkiä takaisin ja jatkaa kisaa aikaa menettäen (jälkikäteen analysoituna tuohon harharetkeen meni aikaa 4,5 minuuttia). Tämän jälkeen meno oli vielä hetken kuin laturetkellä, mutta siitä se vauhti alkoi taas löytymään. Lopun nousut menivät miten menivät ja maalin kautta uudelle kierrokselle…

Kuva: Petteri Pyrrö

Toinen kierros oli sitten enemmän ja vähemmän ajelua. Suurimman osan kierrosta menin toisen kuskin perässä ja muutamia selkiä tuli matkalla vastaan. Yksi kaveri pääsi vielä kuittaamaan ohi n. 5 km ennen maalia ja vaikka loppunousuun lähtiessä olin vielä lähellä niin eipä ollut mitään tehtävissä. Kello pysähtyi tänään aikaan 2.58.53 (oma kello 2.57.53, mutta minuutti sinne tai tänne) ja sillä tuli oman sarjan 12. sija. Ilman pummia aika olisi suoraviivaisesti laskien oikeuttanut 10. sijaan, mutta eipä se pyöräilyn matematiikka kuitenkaan noin mene. Muuttujia on aina niin paljon. Joka tapauksessa lopputulos oli pettymys myös puhtaasti ajamisen kannalta, koska kavereita joita olen voittanut muualla oli nyt lopputuloksissa 10 minuuttia edellä.

Näissä merkeissä päättyi kausi 2014. Kymmenen kisaa, kahdeksan maaliin, kaksi keskeytystä. Yksi voitto (XCO harrasteluokka), maratoncupissa paras sijoitus 8. (M40) ja cupin yhteistuloksissa 11. Nyt hetki hengähdystä, kevyempää kuntoilua ja virkein mielin kohti kautta 2015.

Tulokset
Keskustelua kilpailusta Fillarifoorumilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s