Kategoriat
harjoittelu pyöräily

Vuosikatsaus 2013-2014

Mennyt vuosi alkaa olemaan taputeltu kuntoilun osalta. Tällä kertaa oikeastaan ainoaksi lajiksi jäi pyöräily, vaikkakin vuosi sitten uhosin sekä juoksu- että pyöräilykisoista.

Periaatteessa vuosi oli harjoittelun osalta ihan ok, mitkään sairastelut tai vammat eivät vieneet juurikaan harjoituspäiviä. Harjoitusvastus tuli ostettua jo heti tammikuun alkuun, joten olosuhteet olivat enemmän tai vähemmän optimaaliset koko talvikauden. Siitäkin huolimatta vuoden ensimmäisen neljänneksen pyöräilytunnit (22,5 + 20,5 + 22 = 64,5) eivät päätä huimanneet. Tuohon päälle vielä voimatreenit ja jako harjoitusvastus/maasturilla ulkona/voimatreeni/juoksu oli 71%/14%/12%/3%. Huhtikuussa alkoi taas työmatkapyöräilykausi ja toisen neljänneksen pyöräilytunnit asettuivat sinne minne pitääkin (35 + 58 + 55 = 148). Kun vielä viikonloppuisin pääsi ajamaan maastossa pitkiä lenkkejä, alkoi kehitys näkymään niin kunnossa kuin ajotekniikassa. Toisen neljänneksen osalta en ole satavarma tuntijaosta, mutta maantiepyörä/maastopyörä/kisat/voima oli noin 40%/54%/2%/4%. Kolmas neljännes meni pyöräilytuntien osalta  53 + 37 + 43 = 133 ja selkeästi suurin osa maasturilla. Tästä eteenpäin alkoikin keventelyn tapainen tai muuten vaan tuntien karsiminen ja 35 + 27 + 25,5 = 87 päätöksellä vuoden pyöräilytunnit ovat noin 430. Tuohon määrään vielä kisatunnit + säälittävän vähäinen määrä voimatreeniä sekä juoksua ja vuoden kokonaisharjoittelumäärä noin 470 tuntia. Tuo ei pidä sisällään venyttelyjä eikä mitään muutakaan tukiharjoitusmuotoa tms., jossa ei tule hiki.

Kilpailullisesti vuoden saldo oli kolme starttia, Korsossa kesäkuun alussa, Jämillä elokuussa ja Luukissa syyskuussa. Sijoituksellisia tavoitteita kisoissa ei ollut, ainoastaan puoliepämääräisiä aikatavoitteita.

Alunperin Korsossa meinasin ajaa vain puolikkaan, mutta tuttu maasto ja riittävän hyvä kunto panivat miehen ilmoittautumaan 64 km matkalle. Aikatavoitteeksi kisaan laitoin noin 20 km/h keskinopeudella maaliin selviämisen ja lähes tasan kolme tuntia ja 60 km (rata oli vähän alimittainen) osoittivat kyllä tavoitteen asettuneen juuri sinne minne pitikin. Ainoana negatiivisena asiana kisasta jäi mieleen pahat krampit loppumatkalla.

Tästä pari kuukautta myöhemmin vuorossa oli Jämi84. Nimensä mukaisesti 84 kilometriä ja erittäin nopeaa sekä teknisesti helppoa maastoa. Alla olevasta kuvasta saanee käsityksen kisan vauhdikkuudesta. Keväällä vielä haaveilin neljän tunnin alituksesta, mutta kesän mittaa siirsin tavoitetta 3,5 tunnin luokkaan. Kisaan startatessa sanoin vielä vaimolle, että odottelee meikää takaisin juurikin tuon 3,5 tunnin päästä. Loppuaika 3.12.47 olikin sitten puhtaan kisasuorituksen ja peesihyödyn ansiota. Tällä kertaa krampit pysyivät poissa ja kisasta jäi kaikin puolin hyvä maku. On myös ainoa kisa, johon on jo ensivuoden ilmoittautuminen maksettu (liikaa käyttämättömiä liikuntaseteleitä).

Laiskana miehenä kisakausi meinasi jo päättyä tähän, mutta kesän jatkuessa vielä syyskuulle kävin starttaamassa Luukin mtb kisaan. Nyt reittiä pystyi kutsumaan tekniseksi, ainakin allekirjoittaneen taitotasoon nähden ja ajettavaa oli ihan kivasti. Kramppikin päätti taas muistuttaa itsestään. Kun sain sen taisteltua pois jaloista niin loppumatka meni aavistuksen pienemmällä kaasulla ja toivoen jalkojen kestävän maaliin saakka. Ja maaliin tässäkin kisassa pääsin ja lopputulokseen olin jälleen kerran tyytyväinen.

Juurikin tämä Luukki oli ainoa XCM Suomi Cupin kisa, johon osallistuin (M40 -sarjassa) ja tällä suorituksella tuli cupin kokonaiskilpailussa 40. sija 🙂 Katsotaan, jos saisin ensi vuodelle enemmän cup startteja ja sitä kautta sijoitustakin jossakin määrin ylöspäin.

Mitäpä sitten 2014? Periaatteessa harjoittelu on jo alkanut ja tulevalle vuodelle sen kuntoilijan kuntopiikin voisi ajoittaa vaikkapa kesäkuun lopulle. Tarkemmin 28.6.2014 ja Tahkolle. No joo, eipä tuo kunto varmaankaan hirveää heittelyä kesän aikana tee, mutta oletettavasti loma ja muut aktiviteetit asettavat omat rajansa kesän viettoon ja näillä näkymin se teoreettinen kuntohuippu voisi ajoittua noille seutuville. Muita kisoja tulevalle vuodelle ovat Nurmijärvi, Korso, Jämi ja Luukki. Muut sitten kalenteriin, jos sinne vain sopivat. Nämä kaikki XCM-kisoja ja ehkä päälle vielä joku XCO-kisakin.

Juostakin periaatteessa tekisi vielä mieli, mutta taitaa jäädä satunnaiseen juoksulenkkeilyyn koiran kanssa. Ei näytä tämä ruho kuitenkaan kestävän kovinkaan pitkään yli 60 km juoksuviikkoja ilman jonkun paikan vikaantumista.

Joten tässä vaiheessa ensimmäinen karkea suunnitelma vuoden 2014 kisastarteille voisi olla:

  • Nurmijärvi MTB 10.5.2014
  • Aulanko MTB, 17.5.2014 (löytyy kilpailukalenterista, ei käsitystä onko XCM, XCO vai jotakin ihan muuta)
  • Korso 96 MTB Marathon 25.5.2014
  • Tahko MTB 28.6.2014 
  • Vuelta Vantaa 20.7.2014 (??? maantie) 
  • Jämi84, 2.8.2014 
  • Luukin XCM 6.9.2014

Jos vaikka tällä lähdetään liikkeelle ja seuraavaksi lyijykynällä varovasti harjoittelua suunnittelemaan tältä pohjalta. Kuitenkin kunnon volyymit saan harjoitteluun päälle vasta huhtikuussa kelin lämmetessä ja lumen sulaessa (jos sitä nyt edes tulee), joten siihen asti meno on enemmän tai vähemmän kituuttelua. Pitkät lenkit ovat täysin sään (pakkasen) armoilla ja muuten sisäpyöräilyä ei pää varmaankaan kestä 3-4 tuntia enempää per viikko. Voimatreeniäkin on nyt luvassa seuraavan kolmen kuukauden ajan. Ensin meinasin hoitaa tuon ihan kotikonstein kehonpainolla ja kahvakuulalla, mutta edelleen liikaa käyttämättömiä (ja vielä vanhaksi meneviä) liikuntaseteleitä ja nyt on taskussa salikortti. Joten eiköhän tässä tavalla tai toisella sinne ”volyymitreeneihin” asti pärjää.

Loppuun vielä joitakin käppyröitä vuodelta 2013.

Ensimmäisenä painon kehittyminen. Tästä voisin olla jopa hieman ylpeä (jos ei kuvasta näy, niin ylin viiva 82 kg kohdilla ja viivajako 2 kg).

Harjoitusmäärät per viikko

Ja epämääräinen kuvaaja rasituksesta, kunnosta ja väsymyksestä… Ehkä tuosta violetista viivasta kuitenkin näkee milloin on harjoiteltu paljon ja milloin ei. Kuvaajassa on mukana ainoastaan maasto- tai maantiepyörällä tehdyt harjoitukset (myös harjoitusvastuksella). Korkein piikki ajoittuu elokuun alkuun ja siitä sitten kunto-ominaisuudet ovat tulleetkin loivaa mäkeä alaspäin. Mutta  korkeammalla mennään kuin vuosi sitten 🙂

Tässä vaiheessa Hyvää Uutta Vuotta 2014! Älkää ampuko raketteja! Jos on kuitenkin pakko, muistakaa silloin suojalasit ja muutenkin riittävä varovaisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s