Kategoriat
pyöräily Tekniikka

Lauantai 2.11.2013 / vaihteet part II

Jatketaanpa taas vaihteiden miettimistä. Edellisessä kirjoituksessa ei tainnut tulla esille mitään selvää syytä miksi yhteen eturattaaseen kannattaa siirtyä. Itse näen tässä pari suurempaa asiaa. 1) paino ja 2) yksinkertaisuus.

Pyörän keveneminen riippuu luonnollisesti alkuperäisestä kokoonpanosta, mutta itselläni 3×10 ==> 1×10 muutos oli reilun 400 gramman arvoinen. Kun tuo tuli n. 45 euron investoinnilla, voidaan sanoa grammojen olevan erittäin halpoja. Pyörästä lähti alkuperäiset kolme eturieskaa, etuvaihtaja, vaijeri ja vaihdevipu. Jäljelle jäi alkuperäinen XT:n kampisetti, johon Race Facen ratas tuli keskimmäisen rattaan paikalle.

Etuvaihtajan poistumisen myötä kokoonpano ilman muuta yksinkertaistuu ja liikkuvat (vioittuvat) osat vähenevät. Vaihteiden vaihtaminen on luonnollisesti myös yksinkertaisempaa, kun kaikki tapahtuu yhdellä vivulla ja vaihteet ovat selkeästi peräkkäin.

Lähdetäänpä seuraavaksi katsomaan menneen vuoden maratonkisoja ja miten vauhdit niissä jakautuivat. Verrataan tätä 34T eturattaan ja 11-40 takapakan tuottamiin vauhteihin.

Tiukimmat ylämäet saattaa tulla poljettua hyvinkin pienillä kierroksilla, mutta tässä epätieteellisessä tutkimuksessa hitaimmaksi vauhdiksi asetetaan noin 9 km/h, joka on saavutettavissa 34-40 välityksellä ja vähän alle 80 kierroksilla. Huiput puolestaan 34-11 ja 100 rpm on 42,6 km/h. Tästä ylimenevät vauhdit ovat suurimmaksi osaksi olleet alamäkiä, mutta varmasti sekaan mahtuu isoa kovaa tasaisella.

Ensimmäisenä tulee Korso MTB 64 km. Pyöränä oli etujousto Focus Raven ja vaihteita 3×10. 2,6% ajasta oli alle 9 km/h ja 0,6% yli 42,6 km/h. Kovimmat vauhdit tulivat asfalttisiirtymillä ja reitin hitaimmat/raskaimmat osuudet olen taklannut jo 32+ 11-36 välityksillä, joten voisinko harkita ajavani kisan seuraavan kerran 1×10 setupilla? Kyllä.

Korso96mtb2013speed

Se oli helppo, joten mennään seuraavaan. Jämi 84 km. Kisana tämä on ei niin tyypillinen maraton. Kovaa mennään ja ryhmässä ajamisesta (ja pysymisestä) on erittäin suuri hyöty. Pyöränä oli samainen etujousto Focus Raven, mutta tällä kertaa noin kilon verran kevennettynä. Ajasta 0,6% mentiin alle 9 km/h ja 3,7% yli 42,6 km/h. Nyt tämä alkaa menemään vaikeammaksi. Tuo 3,7% oli ajallisesti yli 7 minuuttia, joten ihan merkittävä määrä. Osa tietenkin alamäkeä, mutta erittäin suuri aika tasaisempaa ja sitä kautta todennäköisyys tippua kaikista optimaalisimmasta ryhmästä nousee todella suureksi. Ja koska ensi vuonna tarkoitus on ajaa vieläkin kovempaa, tasoitusta ei voi niin vaan antaa.

Vaihdetaan eteen 36 piikkinen ja katsotaan uudelleen. Tällöin 36-11 yhdistelmä tarjoaa vauhtia 45,2 km/h ja tätä kovempaa mentiin 1,6%. Vastaavasti 36-40 ja 80 rpm tuottaa 10 km/h ja 0,9%. Nyt alkaa näyttämään jo huomattavasti paremmalta. Tuolla yhdistelmällä olisin kyllä pysynyt mukana hurjasteluosuuksilla, mutta miten olisi äijän käynyt jyrkimmissä nousuissa? 36-40 on alkuperäisen 3×10 vaihteiston (24-eturatas) 2. ja 3. pienimmän ”mummovaihteen” välissä. En enää muista miten tuolla tuli vaihteita käytettyä, mutta ihan varmasti loppupuolella se number 1 mummovaihde oli silmässä jyrkemmissä nousuissa. Kuitenkin tämä voisi olla taklattavissa. Lisää ruista reiteen ja menox. Voisinko harkita ajavani kisan seuraavan kerran 1×10 setupilla? Vahva ehkä.

Jämi84mtb2013speed

Viimeisenä vielä Luukin 60 km mtb-maraton. Kalustona oli täysjousto Rose dr. Z ja 2×10 vaihteisto. Täällä yli 42,6 km/h oli 3,2%, josta suurin osa alamäkeä ja 0 rpm, joten ennemminkin ongelma on 34-40. Kisa oli meikälle sen verran rankka, että tällä tiedolla en lähtisi kokeilemaan 1×10 settiä (34 eteen ja 11-40 taakse). Toisaalta kysymysmerkki on myös se, aionko lähteä 1×10 settiin yhdellä vai kahdella pyörällä. Se on selvää, että Focukseen en enää ruuvaa kiinni kolmea eturatasta, mutta mennäänkö sitten yhdellä vai kahdella. Kun kevyemmän pyörän makuun on päästy, ei ole kovinkaan helppoa lähteä ruuvaamaan edes sitä toista ratasta. Mutta miten mennään täysjouston kanssa? Siinäkin 0,4 kg kevennys kuulostaisi ihan houkuttelevalta, koska eipä siinä enää missään muualla turhia (halpoja)  grammoja ole.

Luukki60mtb2013speed

Eiköhän tässä seuraava steppi ole tuon 28-33-40 -adapterin tilaaminen ja testaaminen Focuksessa ja katsotaan sen jälkeen miten edetään. Palataan tähän aiheeseen myöhemmin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s