Kategoriat
harjoittelu pyöräily Tekniikka

Perjantaina 29.3.2013 / PowerTap vs. PowerCal

Samaan aikaan PowerTap -voimamittarin hankinnan yhteydessä ostin myös saman valmistajan PowerCal sykevyön tai pitäisikö sitä kutsua voiman- ja sykkeenmittausvyöksi. Ensin mainittu laite on yleisesti ottaen hyväksi todettu laite voimanmittaukseen, mutta jälkimmäinen on saanut hyvinkin ristiriitaista palautetta internetin foorumeilla.

PowerCal ei olekaan mikään perinteinen tai edes oikea voimamittari, koska sen toiminta perustuu sykkeen ja sykevälivaihtelun pohjalta tehtävään laskentaan käytettävästä tehosta. Ajattelin testata  laitetta, koska se ei ollut kovinkaan paljon normaalia sykevyötä kalliimpi ja lisäksi Rainmaker antoi omassa blogissaan PowerCalille ihan hyvän arvioinnin.
Olen ajatellut käyttää PowerCalia lähinnä maastopyörällä ajaessani ja siinäkin tarkoitus olisi seurata koko lenkin keskitehoja ja sitä kautta laskettavaa rasitusta (TSS, IF, NP), ei niinkään hetkellisten tehojen seuraamista, koska jo luetun perusteella siihen laite ei niin hyvin sovi.

PowerTap -takanapa voimamittauksella
PowerCal
Tähän mennessä PowerCal on päässyt mukaan kolmelle ulkolenkille ja kahdesti harjoitusvastukselle. Jälkimmäisillä lenkeillä olen päässyt vertaamaan laitteen luotettavuutta PowerTapin ja vastuksen oman voimamittarin kanssa.
Sanotaanko näin, että vielä epäilen osittain laitteen toimintaa. Ulkona ajetuissa lenkeissä keskitehot ovat antaneet jo hieman epäilyttäviä lukemia, mutta niissä ei ollut mukana toista voimamittaria, joten paha arvioida mitään sen tarkemmin. Ehkä olen aerodynamiikan ihmemies.
Sitten harjoitusvastuksen pariin. Testiprotokollasta sen verran, että PowerTap oli yhdistettynä Garmin Edge 800:een ja PowerCalin voimamittaus Garmin Forerunner 310XT:hen ja sykemittaus puolestaan oli yhdistettynä molempiin Garmineihin.
Alla oleva taulukko on PowerCalin dataa ja punaisella olen kirjoittanut viereen PowerTapin antamat arvot. Muuten ajoin lenkin pk-tehoilla (zone 2 alle 180 wattia), mutta mukaan mahtui myös 8 x 12 sec 375-450 watin tehoilla, joista siis tulee nuo maksimit. Tuosta voi kyllä päätellä, että matalilla sykkeillä PowerCalin laskenta pettää aika pahasti, koska koko lenkin keskitehossa eroa oli yli 60 wattia. 
Seuraavan oli vuorossa 35 minuutin tempolenkki 35, jossa pyrin aina 5 min välein nostamaan keskitehoa noin 5 watin verran, eli lenkin alussa mentiin tempo-alueen (zone 3) alapäässä ja lopussa pommitettiin alueen yläpäätä ja osin jo seuraavaakin. Eli tältä se näytti PowerTapilla mitattuna:
Ja tältä PowerCalilla
Molemmissa on kyllä havaittavissa ihan samanlaista voiman kasvua matkan edetessä, eli jotakin se PowerCal osaa kuitenkin oikein laskea ja päätellä. Jos kuitenkin todellinen tilanne oli tehon lisäys 190 watista 220 wattiin, PowerCal näyttää tämän vedon aikana noin 20-40 wattia todellista alhaisempia tehoja ja koko harjoituksen keskiteho lämmittelyineen tuotti 36 wattia todellista alhaisemman keskitehon.
Mutta otetaan molemmat voimakäyrät, pehmennetään niitä 60 sekunnin keskiarvoihin ja siirretään PowerCalin käyrää ylöspäin… Punainen on syke, vihreä PowerTap ja musta PowerCal (klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Jotakin yhtenäistä niistä selvästi löytyy. Veikkaisin, että laitteen oletuskalibrointi ei sovi meikäläisen sykkeen käyttäytymiseen ja lopputuloksena on sinänsä sinne päin muodoltaan oleva käyrä, mutta tehot heittävä todella paljon. PowerCalin osalta peli ei kuitenkaan ole vielä menetetty. Vaikka valmistaja on tehnyt tutkimuksia, joiden perustella oletuksena voimanarviointi osuu suurelle joukolle käyttäjiä tarpeeksi nappiin, on laite mahdollista kalibroida kotikonstein, kun käytössä on normaali voimamittari (esim. PowerTap). Tähän löytyy ohjeet ja testiprotokolla samaisesta Rainmakerin artikkelista, johon jo viittasin tuolla ylempänä tekstissä.
Nyt en tuota kalibrointia pysty useampaan päivään kuumeen takia tekemään, mutta kirjoittelen aiheesta lisää, kun saan jatkettua testaamista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s