Kategoriat
pyöräily

Lauantai 23.2.2013

Vuosi 2013 on jo hyvässä vauhdissa ja vuoden liikunnalliset (urhelilulliset) päämäärät alkavat olla vieläkin selvemmät. Tai ainakin niistä johdettavat tavoitteet. 
Joka tapauksessa lähtökohta on se, että pyörä liikahtaa tänä vuonna huomattavasti paremmin kuin viime vuonna ja uskallan mennä mukaan myös muutamaan maastopyöräkisaan (päämäärä). Tämä puolestaan ajaa tekemään parannuksia siellä ja täällä (tavoitteet). Polkutotuus kertoo, että polkupyörän keventämisen hinta on noin euro per gramma ja suoralla matematiikalla tonni per kilo. Jos pyörän keventäminen on kallista, on suorituskyvyn parantaminen puolestaan haastavaa, ainakin hyppäys uudelle tasolle. Jos teoreettisesti ajatellen maksimaallinen hapenotto on vaikka 50 ml/kg, ei 80 kiloinen kaveri painoaan pudottamatta saa arvoa 60 ml/kg ihan tuosta vaan tai ei ehkä koskaan, etenkään yli 40-vuotiaana. Samaa matematiikkaa voidaan harrastaa myös pyöräilyn teho-paino suhteessa w/kg.
Eli mikä on edullisin ja ehkä jopa helpoin tapa saada pyörä kulkemaan kovempaa ja kehittää omaa teoreettista suorituskykyä 8-10%? Tietenkin tiputtaa painoa suurin piirtein saman verran! Siis teoriassa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan plääni on tämä ja toteutus on jo alkanut. Tällä hetkellä harjoittelu on vielä kevyempää, joten ”paastoamisen” ei pitäisi näkyä harjoittelussa. Toisaalta samaan aikaan toteutettava voimaharjoittelu voikin siirtää läskiä lihasten suuntaan ja lisätä haastekerrointa.
Välinepuolella odottelen edelleen uusinta pyörää talliin ja ehkäpä se saapuu ensi viikolla. Siitä sitten lisää. Maastopyörän osalta joudun puolestaan harrastamaan tuota kallista keventämistä ns. pyörivän massan osalta, eli kevyemmät tubeless ready -vanteet on etsinnässä. Tuolla ja muutamalla edullisella gramman viilaus -hankinnalla tavoitteena on saada pyörän kisapaino alle 10 kg. Ei jää enää ylipainoa kuin pari kiloa verrattuna huippujen etujoustoisiin 29er maastureihin. Nykyistä pyörää ei 8-kiloiseksi saisi millään, mutta tarvittaessa kaupasta sellainen irtoaisi yhtä monella kiloeurolla. Ehkäpä hoidetaan tuokin 2 kg ihan kuskin painoa viilaamalla.
Mutta nyt on puheet puhuttu ja tekojen pariin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s