Kategoriat
harjoittelu pyöräily

Perjantai 3.8.2012

Nyt on taas viisi päivää tätä viikkoa poljettu eteenpäin ja tuttuun tapaan kahdella lenkillä tämä on mennyt, aamulla töihin ja illalla kotiin. Kolmena päivänä alla on ollut maantiepyörä vakkarireitillä ja kahtena päivänä maasturilla vaihtelevasti hiekkateitä kiertäen.

Vasemmalla näkyvä käppyrä on otettu GoldenCheetah -softasta, joka onkin ihan pätevä harjoitusanalysaattori. Parhaimmillaan varmasti sitten, kun käytössä on myös tehomittari, mutta eipä vielä ole ja sen sijaan lähiajat olen käyttänyt ahkerasti sykemittaria ja kyllä sitäkin kautta ihan hyvän kuvan saa harjoittelun rasittavuudesta.

Mutta mitä tuosta kuvasta voidaan sanoa? Punaiset pylväät kertovat päivän harjoitusten stressipisteet, sininen viiva lyhyen ja vihreä pitkän aikavälin harjoitusstressin ja musta puolestaan on lyhyen ja pitkän aikavälin stressibalanssi. Yksinkertaistaen balanssi on miinuksella, kun lyhyen aikavälin harjoittelu on kovempaa kuin pitkän (tehoharjoittelu) ja selkeästi plussalle mennessä saadaa aikaan kuntopiikki (kevennellään) tai sitten vain lyhyellä aikavälillä homma on täyttä löysäilyä 🙂

Aiheesta löytyy hyvää materiaalia netistä, esimerkiksi Trainingpeaksin sivustolta (What is the Performance Management Chart), tosin siellä termit ovat hieman poikkeavat, mutta idea selviää. Kuitenkin omassa harjoittelussa mielenkiintoisinta on seurata miten tuo stressibalanssi korreloituu ns. perstuntumaan ja kyllähän nuo ”kuopat” ovat niitä pisteitä, jolloin jalat ovat suhteellisen väsyneet. Eli silloin on harjoiteltu paljon ja/tai kovalla intensiteetillä. Ja tällä viikolla olen taas itselleni ”kuoppaa” kaivanut. Sinänsä kilometrimäärät ovat ihan normaaleja, mutta joukkoon mahtuu pari tempoilua, eli kotimatka on tullut ajettua kovalla sykkeellä ja tällä kertaa myös hyvällä myötäisellä vauhdilla. Tämän lisäksi maasturilla suoritetut peruslenkit ovat vähän kovemmalla teholla vedettyä verrattuna vastaavaan maantiepyörällä… kuitenkin renkaiden rullaavuus ja alusta vaikuttavat jotakin ja lisäksi yritän kuitenkin pitää maasturillakin siedettävää vauhtia yllä.

Huomenna varmaankin pitäisi pitää vapaapäivä, mutta katsotaan malttaako tässä…

Edit: Lisätty kuvaan kommentit.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s