Kategoriat
välineet

Sykemittareita kahdelta eri vuosituhannelta

Olen käyttänyt vuosien varrella neljää eri sykemittaria. Ensimmäisen taisin ostaa joskus vuonna 1995, ensimmäisen Polarin 1996, toisen 2009 ja Forerunnerin 2010. Pitää myös muistaa, että ensimmäisen ja toisen Polarin välissä oli 12 vuotta ilman urheilua.

Ensimmäisen sykemittarin merkki oli Fitmasta ja hinta oli luokkaa 300-500 markkaa, toimintavarmuus… no joo, ei siitä muistaakseni mikään hirveän hyvä kuva jäänyt. Sen aikaisessa harjoituspäiväkirjassa syke on joskus merkitty tyyliin ”syke oli 120-145”. Oli siinä joku ”hieno” kuntotesti, jossa piti nousta jonkun minuutin ajan tuolille ja laite ilmoitti tuon perusteella kuntoarvon. Löysinpä laitteen vielä laatikon pohjalta kuvaan ikuistettavaksi. Kuvasta saattaa erottaa teipatun näytön. Tuli nimittäin joskus vedettyä näyttävät lipat rullasuksilla.

Lähetinosa on myös tallella, mutta hihna hukassa. Jos lähetin sopisi Garminin vyön neppareihin ja löytäisin kelloon & lähettimeen patterit, voisinpa vaikka testata laitetta… antaa olla, ei mitään järkeä.

Fitmastan kanssa iloa ei riittänyt tai se laite ei itsessään riittänyt kuin vajaan vuoden verran. Seuraavana ostoslistalla olikin suomalaista laatua Kempeleeltä. Tuohon aikaan Polarit tehtiin vielä Suomessa ja arvostus merkkiä kohtaan oli korkealla. Uuden hankinnan mallimerkintä oli Accurex NV ja hintaa jo 1200 +/- 50 markkaa.

Hauskaa tässä on se, että yritin juuri etsiä laitteen kuvaa netistä muistellakseni miltä se näytti… todeten vain hetkeä myöhemmin, että mittarihan on minulla juuri tällä ranteessa kiinni. Laho pää. Veteraani saa viettää eläkevuotensa arvokkaasti kellona. Kun hetken päästä kerron luopuvani 800CX:stä ilman sen kummempaa tuskaa, tästä ensimmäisestä Polarista en luovu sitten millään. Kestävää laatua, yksinkertainen tyylikkyys,hieman naarmuuntunut näyttö… loistava laite. Sääli olla käyttämättä, mutta harjoitustietojen siirto tietokoneelle on meikälle tärkeää, paperi ja kynä on historiaa.

Accurexiin sai määriteltyä sykerajat (ylä ja ala), joiden ylittämisestä laite hälytti tarvittaessa äänimerkillä. Lisäksi laite tallensi näillä eri sykealuilla vietetyn ajan sekä keskisykkeen muistiin. Lisäksi laitteessa taisi olla hurja 99 väliajan muisti (???). Nämä tulevat nyt ulkomuistista, kun en nyt todisteita mistään löytänyt.

Tätä Polaria kerkesin käyttämään vuoden verran, ennen kuin urheileminen jäi opiskelun jalkoihin. Joten sinänsä ei ole mikään ihme, että alkuperäinen sykevyö pelittää edelleen ja alkuperäisellä patterilla 🙂 Sitähän ei nimittäin pysty vaihtamaan.

Vuosi sitten keväällä käytin vielä Accurexia kuukauden ajan, kunnes heti kesäkuun alussa ostin RS800CX:n, hetken päästä G3-podin ja syksyllä S3-podin. Nuorempana sitä vaan juoksi, nyt vanhempana mukaan tarvitaan myös jotakin muuta porkkanaa ja hifistelyä teknisten aparaattien muodossa.

Toinen vaihtoehto vuosi sitten oli Suunnon T6 ja lähinnä vaihtelun vuoksi. Olihan meikällä jo 12 vuoden kokemus Polarista, mutta suuren ja mahtavan netin perusteella RS800CX oli vähemmän haukuttu. Myös Polarin PC-softaa ProTraineria kehuttiin netissä mutu-tuntuman perusteella enemmän kuin Suunnon vastaavaa, joten Polar kauppaan vei miehen tie.

Mitäpä sitten osaisin kertoa RS800CX:stä. Tyrmää ominaisuuksilla Accurexin mutta häviää 0-6 ulkoisella olemuksellaan ja käyttötuntumalla. Painonapit tuntuvat leluilta jne…, kinder-munasta tulleen oloinen

Mutta ehkäpä näiden kahden Polarin keskinäinen vertailu kannattaa lopettaa heti alkuunsa ja laittaa ennemmin rinnalle Forerunner. Tosin senkään vertailun aika ei ole vielä.

Missä olen pettynyt Polariin? Lelumainen käyttötuntuma on yksi miinus ja liitän tähän samaan miinukseen kertaalleen katkenneen rannekkeen. Toisesta miinuksesta otan osan itselleni, mutta arvostelen kuitenkin sykevyön toimintaa. Siinä meikällä oli jossakin vaiheessa ongelmia (hirveää sykelukeman sahausta), mutta ne korjautuivat uuden sykevyön oston myötä. Vyö on Polarin politiikan mukaisesti kuluva osa, jonka väärästä hoidosta on helppo syyttää asiakasta. Muista pestä joka viidennen käyttökerran jälkeen pesukoneessa, älä käytä valkaisuainetta sisältävää pesuainetta, älä linkoa… on se aina hauskaa ohjelmoida pesu ilman linkousta ja tämän jälkeen tyhjennysohjelma, sykevyö pois koneesta ja seuraavaksi linkous päälle.

Kolmas miinus tulee erillisestä virtasyöpöstä GPS-podista (G3). Eipä ole tullut sitä kovin aktiivisesti ulkoilutettua, mittarin tilastojen mukaan joka viidennellä lenkillä.

Neljäs ja tässä vaiheessa viimeinen jaettava miinus on Mac OS X yhteensopimattomuus. Joku sanoo tässä vaiheessa, että Bootcamp tai VMware kehiin, meikä sanoo ei kiitos.

Jotta kasisatasesta ei jäisi huonoa kuvaa, aloitetaan sitten ylistys ja samalla osa kiitoksesta menee myös ProTrainer -softalle.

Harjoitusten ohjelmointi. ProTrainerilla on suhteellisen helppoa luoda monimutkaisia harjoituksia vaikka miten pitkäksi aikaa eteenpäin ja nämä siirtyvät sitten odottelemaan mittariin toteuttamista. Myös monimutkaiset intervallit on ilo suorittaa, kun laite tietää mitä pitää seuraavaksi tehdä.

S3-podi on loistava apuväline, mutta edellytys on sen kalibrointi tarkaksi. G3-podin avulla reaaliaikainen nopeuden näyttö sahasi ainakin minulla miten sattui, joten tuohon vaivaan S3 antoi toimivan ratkaisun.

Mittarin useat muokattavat näytöt eri käyttötarkoituksiin… tosin monta kertaa olen kaivannut neljää näytettävää tietokenttää kolmen sijasta (tästä plussa Forerunnerille).

Ominaisuudet yleensä. Ei voida puhua sykemittarista, koska kaikkine ominaisuuksineen kyseessä on älykäs urheilutietokone. Tosin lämpömittarille en ole löytänyt järkevää käyttöä.

Olisinko vaihtanut Garminiin, jos käyttäisin PC:tä Macin sijaan? Tuskin. Tulenko kokemaan eroahdistusta? Tuskin. Askarruttaako joku asia vaihdossa Polarista Garminiin? Kyllä, sykemittauksen alueella Polar on todennäköisesti jonkun verran edellä. Pitää myös mainita, että kasisatanen tarjoaa R-R-sykevälin tallennuksen, joillekin tärkeä asia, minulle ei. Olen myös lukenut foorumeilta ongelmista Garminin sykkeen mittauksessa (sahausta), mutta en anna sen nyt häiritä omaa menoani. Ratkaistaan ongelmat sitten tarvittaessa.

…tämä alkaa olemaan meikän ylivoimaisesti pisin blogi-teksti, joten pitäisiköhän pistää tällä kohdalla loppupistettä kehiin ja jatkaa tätä sen jälkeen, kun olen päässyt paremmin perille Forerunnerin salaisuuksista, Garmin Connectista jne…

Loppuun vielä yhteiskuva ja maininta siitä, että yllä oleva kirjoitus perustuu pitkältä meikän huonoon muistiin ja siinä on varmasti epätarkkuuksia ja kaikki ns. lähdeviitteet puuttuvat.  Ehkä joskus lisää tarinaa Forerunnerista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s