Kategoriat
Uncategorized

Suunnitelma

Aikaisemmin olen jo hieman kironnut oman harjoitusohjelman vauhteja ja suunnitellut niiden päivittämistä. Ja toistaalta koko tämän blogin ajan olen myös muutamia pitkiä lukuunottamatta juossut kaikki lenkit suunniteltuja vauhteja kovempaa, joten mitäköhän tässä pitäisi suunnitella sitten uusiksi?

Mutta lähdetään alusta liikenteeseen. Harjoitusohjelma on amerikkalaista alkuperää (Runner’s World), 13 viikkoa puolimaraan ja perustuu omalla kohdallani esim. pelkkään arvaukseen vitosen kisa-ajasta, jonka tuolloin heinäkuun alkupuolella arvioin 25 min. Tuolloin takana oli vasta reilun kuukauden juoksut ja pk:n keskivauhti oli luokkaa 6:30.

Alussa noudatin ohjelman 6:25 pk-vauhteja ja hyvältä tuntui, mutta kolmannelta viikolta eteenpäin (nyt mennään viikkoa 7) pk-vauhdit alkoivat olemaan 6:10 pintaan ja nyt olen alkanut puukottamaan 6:00 rajaa. Samaan aikaan myös vk-juoksujen ja intervallien aikasuositukset ovat ollee paperia.

Nyt päivitin hieman ohjelmaa uusilla vauhdeilla, parantaen arvioitua vitosen tulosta (niin voisihan sen vitosen tai vaikka kympin testijuoksun tehdä, mutta ei tässä vaiheessa revitellä liikaa) ja arvio perustuu pitkälti Polarin tarjoamaan juoksuindeksiin. Nyt ajat näyttävät paremmilta, pk-vauhti toistaiseksi 5:57 ja keskiviikon 6 km tempoon 5:03. Ja mikä parasta, arvioitu puolikkaan aika alkaa näyttämään siedettävältä.

Kun tämä uusi juoksu-urani on toistaiseksi ollut aika lyhyt (n. 3 kk) ja kehitys menee vielä harppauksin eteenpäin, tärkeintä on tehdä tietyn tyyppisiä harjoituksia sekä nostaa juoksumäärää maltillisesti viikottain. Vauhti sovitetaan sitten sen hetkiseen kuntotasoon nähden sopivaksi, eikä anneta sen olla maailman tärkein asia. Ehkä tuo km-aikojen päivittäminen olikin ihan turhaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s